Hedvig Dorohtea Elisabeth Spens

Hedvig Dorohtea Elisabeth Spens föddes på egendomen Nordsjö i Östergötland 1870. Hon var dotter till greve Henrik Wilhelm Spens och hans andra hustru Sigrid Aurora Emilia Thollander. Hedvig var andra barnet i en syskonskara om tre. När Hedvig var endast 9 år gammal dog båda föräldrarna med 10 månaders mellanrum och syskonen skingrades.

Hedvig kom att tillbringa en stor del av sin uppväxt på residenset i Växjö hos farbrodern och tillika landshövdingen i Kronobergs län, greve Gustaf Harald Spens och hans familj. Somrarna tillbringades på familjeegendomen Grensholmen i Östergötland.

År 1899 gifte sig Hedvig med sin kusin Henrik Malkolm Spens och familjen flyttade till Falun där Henrik tillträdde en tjänst som lagman samt vice häradshövding. I Falun föddes tre söner och efter att Henrik 1904 blev kallad till Halmstad, där han var ämnad som blivande landshövding, föddes ytterligare en dotter och en son. Det har berättats att familjen utgjorde ett exotiskt inslag i stadsbilden då man hade dalkullor som arbetade i trädgården.

När Henrik plötslig avled 1909 blev Hedvig ensam med en barnaskara om fem barn, där den yngste sonen endast var ett år gammal. Ett stort stöd för familjen blev då hennes yngre bror, Carl Vilhelm Spens, sedermera borgmästare i Ulricehamn.
Hedvig var en skicklig pianist och genom att ge pianolektioner samt att spela på stadens biografer fick hushållet ett extra tillskott.

rankor10
Ett särtryck ur Föreningen Gamla Halmstads årsbok 1978 med rubriken ”Multum in parvo å Ljungbergska stiftelsen”  berättar om Hedvig Spens och hennes fem barn.

Del 1 av särtrycket – PDF.
Del 2 av särtrycket – PDF.