Kuriosa

Här har vi samlat övriga uppgifter och dokument av olika slag, som inte har lika direkt samband med släkten som den information som presenteras under avsnittet ”Släkten Spens” men som ändå har anknytning till släkten.

Balladen om Sir Patrick Spens, skotsk medeltida ballad om hur skottlands bästa sjöman, Sir Patrick Spens, får i uppdrag att föra hem en norsk prinsessa för giftermål med skottlands kung men går under i en storm tillsammans med ett stort följe. Om Sir Patrick Spens är en historisk person och en av våra anfäder och om balladen i övrigt har verklighetsbakgrund vet vi inte med säkerhet, men vi vill ju gärna tro det.

rankor10

Bänkindelning i Gryta kyrka (Höja), Uppland – en glimt av ståndssamhället i 1700-talets vardagsliv. (Länk saknas)

rankor10

Gustaviansk paradsäng från Höja Säteri.

paradSang
Imperialsäng med skuren dekor. Gavlar, sidostycken och imperial är målade med en något bruten vit oljefärg med förgyllda ornament. Lambrekäng draperad i tältform, samt sängomhängen och överkast av grön sidendamast har alltid följt sängen.

Sängtypen kallades i Frankrike á la Duchesse vilket innebär fribärande imperial med kappor, bakstycke och förhängen samt att den är avsedd att ställas med ena gaveln mot väggen.

Intill 1930-talets mitt hade sängen sin plats på det karolinska Höja i Uppland, fideikomiss för grevliga ätten Spens. Stod i en alkov i huvudbyggnades säng­kammare med en garderob på ömse sidor. Sängen finns på Nordiska Muséet.

rankor10

Fredslåten 1613

400_logo
Den 19 januari 2013 på Galamiddagen på Hotell Freden i Knäred lanserades Fredslåten 1613 i samband med den officiella invigen av Freden i Knäred 400 år. På Hotell Freden kan man även läsa om freds-traktatet  på en väggmålning. Hotell Freden är väl värt ett besök.

Fredslåten 1613 med Fredsbandet 1613 finns att lyssna på youtube.

rankor10

Greve Spens berömda tårta (Spenstårtan)

tartaSpens

Greve Spens tårta har vi väl alla hört talas om och även fått smaka någon gång. Det finns både engelska och svenska tidningsnotiser om tårtan och dess gamla anor. Den har till och med fått status av att vara en östgötsk landskapsrätt.

Den här beskrivningen är hämtad från ett reportage i Mat & Dryck där greve Erland Spens berättade att tårtan fanns med redan på 1600-talet när släkten kom till Sverige från Skottland. Tårtan förekommer stundom på släktens kaffebord trots att den är ganska mäktig att äta. Smörkrämen gör att tårtan i regel klarar sig bra utan kylskåp varma sommardagar till skillnad från den känsliga vispgrädden.

Greve Erland Spens uttalade särskilt att tårtan skall dekoreras med färsk frukt och inte med konserverad som det anges i vissa recept. Den är lätt att baka och vem som helst kan klara av det. Går inte hela tårtan åt så kan den mycket väl frysas.

Recept – Greve Spens tårta – PDF

rankor10

Greve Spens Röd IPA – Grevens Röda IPA sedan 2017

spensBeer

Ölen som bryggs av Marbäcks Öl utanför Ulricehamn pryddes ursprungligen med ett porträtt av Greve Carl Vilhelm Spens på etiketten. 2017 har bryggeriet bytt namn och etikett på ölen som numera heter – Grevens Röda IPA.

C.V. Spens var Borgmästare i Ulricehamn och en av intiativtagarna till att Ulricehamns första kommunala vattenverk byggdes, som invigdes den 13 juni 1914.
Han berättade senare att tillkomsten av vattenverket var det dittills viktigaste beslut som fattats i Ulricehamns rådhus.

Grevens Röda IPA på Systembolaget.
Mer om ölsorten IPA.
Marbäcks Öl – hemsida.